torsdag 11. oktober 2018

Ikke noe løp på lørdag...

Da er det bestemt. Jeg må stå over løpingen på Furumomila. Jeg er samtidig litt redd for at jeg kanskje må legge løpinga på hylla. Iallfall på en lang stund. Jeg må uansett holde meg i form, og tenker å ri mer fremover. Jeg har også begynt å ta yoga hver dag (de siste 4 ukene).


mandag 8. oktober 2018

5 dager til Furumomila....

På grunn av belastningsskade i hofta har jeg ikke løpt siden 25.september. Jeg har imidlertid ridd 2-3 ganger i uka, samt gjort yoga hver dag. Jeg er bedre i hofta, men er veldig usikker på om jeg bør starte på 5 kilometeren til helgen. Om jeg starter så blir målet bare å gjennomføre. Innerst inne vet jeg at jeg bør la løpeskoa ligge den dagen, men jeg er ikke alltid så god på å følge fornuften. Den endelige bestemmelsen skjer nok de siste dagene før.

Yoga for smidighet og god strekk

mandag 1. oktober 2018

Pause pga overanstrengelse

Jeg har fått en betennelse i slimposen i høyre hofte pga løpinga. Nå er det så ille at jeg tilogmed får smerter når jeg går... Så løpet på Furumo 13.oktober står i fare for å bli avlyst dessverre.

Trokanterbursitt
Kilde: Norsk Helseinformatikk

Informasjon

Slimposebetennelser oppstår som regel som følge av langvarige belastninger i hofteregionen.

Smerter på utsiden av hofta kan skyldes betennelse i lokale slimposer eller sener. Hos de fleste går plagene over av seg selv, men i noen tilfeller er det nødvendig med kortisoninjeksjoner.

Hva er trokanterbursitt?

Utsiden av hofta i høyde med hofteleddet kan bli sete for belastningslidelser. I dette området finnes en rekke slimposer (bursa) som ligger som beskyttelse mot beinfremspring (trochanter major) og mellom sener som passerer forbi. Et beinet utspring fra lårbeinet, trochanter major, er det viktigste landemerket i dette området. En trokanterbursitt er en irritasjon/overbelastning av strukturer i bløtvevet (bursae og tensor fascia lata) ved eller overfor trochanter major, på yttersiden av låret.

Trochanterbursitt skyldes en overbelastning/irritasjon av bursaen fra sener i området (gluteus medius senen og tensor fascia lata). Gjentatte bøyninger i hoften og direkte press gir smerter i trochanterområdet og forverrer tilstanden. Ubehandlet vil den vanligvis papirtynne bursaveggen fortykkes, blir stivere (fibroserer) og gradvis mister den sin evne til å sørge for friksjonsfrie bevegelser for de ulike senene seg imellom.

Like ovenfor/bakenfor trokanter fester setemusklene (gluteusmuskulaturen). Her kan det også oppstå betennelse i en eller flere av slimposene (gluteusbursitt). Sener fester seg til trokanter i samme område. Ved overbelastning, for eksempel hos langdistanseløpere, kan det oppstå en senebetennelse (trokantertendinopati). Det er imidlertid ofte vanskelig å skille mellom senebetennelse og slimposebetennelse, og det kan også være vanskelig å skille mellom trokanterbursitt og gluteusbursitt. Derfor omtales de her som en enhet.

Slike bløtvevsbetennelser på utsiden av hofteleddet er ganske vanlige. Hyppigst opptrer de blant middelaldrende kvinner, men som nevnt kan også idrettsutøvere få slike plager.

Trokanterbursitt, årsaker

Slimposebetennelser oppstår som regel som følge av langvarige belastninger i hofteregionen. Langvarig gåing og ståing kan utløse tilstanden, det samme gjelder fall på hoften og endret gangmønster. En endret gange forårsaker de fleste tilfeller med trochanter bursitt; selv små endringer i måten du går på, kan øke friksjonen og trykket over trochanter utspringet. Endringer i gangmønsteret kan skyldes korsryggplager (75 prosent), lengdeforskjell i bena (10 prosent) og plager fra sakroiliaka-leddene (5 prosent). Også knesmerter og ankelforstuvning kan endre gangmønsteret og disponere for trochanter bursitt.

Trokanterbursitt, symptomer

Hovedsymptomet er smerter på utsiden av låret/hoften. Ofte er det særlig ømt over trochanter major. Noen ganger kan smertene stråle ned i leggens ytterside. Smerten forverres ofte av gange eller bevegelser som særlig belaster setemuskulaturen, for eksempel når du går opp en trapp eller bakke, eller når du reiser eller setter deg. Konstante, verkende smerter er også vanlig. Smerten øker ofte når du ligger på den betente siden, men smertene er ofte tilstede uansett hvilken side du ligger på om natten. I noen tilfeller er smertene så plagsomme at du ikke klarer å gå skikkelig, men må halte.

Trokanterbursitt, diagnostikk

Diagnosen stilles først og fremst på bakgrunn av sykehistorien. Ofte foreligger en utløsende årsak i form av en overbelastning eller et fall mot hoften eller endret gangmønster på grunn av smerter et annet sted i bena. Smertene er typiske.

Ved legeundersøkelsen vil legen finne at du er svært øm i det betente området. Selv om det er vanskelig å skille senebetennelse fra slimposebetennelse, og skille de ulike slimposebetennelsene fra hverandre, så er det mindre viktig fordi behandlingen er omtrent den samme.

Trokanterbursitt, behandling

Tilstanden går ofte over av seg selv. Å begrense aktiviteter som forverrer plagene, er gjerne den eneste nødvendige behandlingen. Ved behov for aktiv behandling er kortisoninjeksjon og/eller bruk av et betennelsesdempende medikament (NSAID) nyttig.




onsdag 5. september 2018

Første løpetur etter søndagens løp

Fikk lyst til å ta en langtur i dag tidlig, og tok det veldig rolig de første 6 km. Hadde tenkt å ta det rolig de neste 6 også, men greide som vanlig ikke å la være å teste formen. Det ble derfor tungt siste 2 km, men det ble da iallfall 12 km i dag😊

Må forresten være litt forsiktig framover, for har nok fått en betennelsesreaksjon i muskel/sene-festet særlig på høyre hofte. Jeg har begynt med yoga igjen, noe som er en fordel. Jeg må variere treningen litt, og det å veksle mellom løping, ridning og yoga er nok en god idè.

Fra løpeturen i dag




søndag 2. september 2018

Drammensmaraton 2018 - 5 km

Klar for løp

Mitt mål med dette løpet er egentlig å ta det som en tempo-trening. Jeg er ikke i god nok form til å få noen særlig bra tid, men håper jeg kan greie en fart på 6:15 min/km. Jeg konkurrerer alltid med meg selv og ingen andre. Så lenge jeg løper raskere enn på trening i år så er jeg fornøyd👌

På morgenen i dag hadde jeg en del sommerfugler i magen, men da jeg kjørte til Drammen hadde sommerfuglene flydd sin vei for i dag. Jeg hentet startnummeret rundt 9:45, og satte meg ned på Bragernes Torg for å lese løpsavisa, sjekke mobilen og ellers nyte det flotte været.

Egentlig skulle jeg bare kose meg de 5 kilometrene, men konkurranseinstinktet tok over. Jeg startet ganske hardt, og var litt redd underveis for at det ville straffe seg. Det ble et tøft løp, men jeg holdt helt inn til mål og løp i ganske jevn fart hele veien. Jeg ble meget fornøyd med tiden, jeg hadde på forhånd håpet på 31:30, og kom i mål på 30:31.

Jeg gjorde som jeg alltid pleier når jeg stiller til start i løp - jeg stilte meg langt bakerst. Der er mest behagelig i starten, for da kan jeg bare finne rytmen og ikke bli stresset av for rask fart rundt meg.
Når det er sagt så kan jeg nok jobbe litt mer med selvtilliten min fremover, for jeg tror jeg løp forbi 10-15 løpere underveis, og de forble bak meg hele løpet. Så neste gang kan jeg nok stille meg sånn midt i mengden før start.


Fornøyd med egen innsats


Løypekart 5 km





lørdag 1. september 2018

Så klar som jeg kan bli - dagen før løpet i Drammen

Jeg gleder meg. Neglene er lakka og sekken er pakka👌
Jeg skal sørge for en god natts søvn og en god frokost i morra tidlig. Jeg skal stå opp klokka 7:00, og så kjører jeg til Drammen 9:30.

Kanskje vi ses?




fredag 31. august 2018

Forberedelse til løp

Jeg har en del forberedelser før et løp. Jeg pleier for eksempel alltid å lakke neglene mine i forskjellige farger. Dessuten skriver jeg ned en plan over hva jeg skal ha med, tidspunkter for når jeg skal ankomme, hente startnummer og varme opp. Jeg har laget ei spilleliste på spotify som gir meg motivasjon og guts underveis. Og jeg bestemmer meg for en fart som jeg tror jeg kan greie å holde gjennom hele løpet.

Jeg liker best å løpe med negativ split, det vil si at jeg løper siste halvdel av løpet raskere enn første halvdel. Jeg starter derfor litt forsiktig, sånn at jeg har krefter og motivasjon igjen de siste kilometrene.

Jeg kommer til å dra alene til løpet om 2 dager. Jeg trives med det, når tiden nærmer seg til start setter jeg på headsettet og går inn i min egen boble. Går gjennom planen for løpet, jogger sakte som oppvarming og kjenner spenningen i kroppen. Når jeg stiller meg klar for start er jeg bare ivrig etter å begynne å løpe.

Jeg konkurrerer mot meg selv, og ingen andre. Jeg kjenner min egen begrensning, jeg er en mosjonist, jeg løper fordi jeg liker det. Jeg startet å løpe da jeg var 48 år, og har derfor ingen muligheter for å komme litt forover i feltet for å si det sånn. Derfor starter jeg alltid omtrent bakerst i køen foran start. Forhåpentligvis har jeg da mulighet til å løpe forbi noen underveis, noe som føles veldig bra for motivasjonen.

Polar M400 og pulsbelte

Porto pro hodetelefoner



torsdag 30. august 2018

Mine løpesko

Jeg er den lykkelige eier av Adidas Ultraboost 4.0 - de beste løpeskoene jeg har hatt! De er superlette og har en flott demping. Just love them💓




Over 1 år siden sist

Det siste året har det blitt lite løping. Grunnen var at andre ting tok mye av tiden min, blant annet at jeg fikk ansvaret for en ridehest sommeren 2017 pga at eieren bor og jobber i nord-Norge.
Imidlertid begynte jeg å ta opp løpingen igjen i april i år. Det var deilig å komme i gang igjen.

Jeg hadde ikke planlagt å¨delta på noen løp i år, siste løpet var i oktober 2015. Men så så jeg at det skal være Drammensmaraton 2.september, og da fikk jeg innmari lyst til å løpe langs strandpromenaden i et løp igjen. Jeg meldte meg på forrige uke, og skal løpe 5 km under løpet om 3 dager. Jeg har ikke fått tid til å forberede meg noe særlig for dette, og formen min er ikke på langt nær så god som den var i 2015, men jeg har som mål å løpe raskere enn det jeg har gjort på trening her hjemme, og å kose meg😊