torsdag 11. oktober 2018

Ikke noe løp på lørdag...

Da er det bestemt. Jeg må stå over løpingen på Furumomila. Jeg er samtidig litt redd for at jeg kanskje må legge løpinga på hylla. Iallfall på en lang stund. Jeg må uansett holde meg i form, og tenker å ri mer fremover. Jeg har også begynt å ta yoga hver dag (de siste 4 ukene).


mandag 8. oktober 2018

5 dager til Furumomila....

På grunn av belastningsskade i hofta har jeg ikke løpt siden 25.september. Jeg har imidlertid ridd 2-3 ganger i uka, samt gjort yoga hver dag. Jeg er bedre i hofta, men er veldig usikker på om jeg bør starte på 5 kilometeren til helgen. Om jeg starter så blir målet bare å gjennomføre. Innerst inne vet jeg at jeg bør la løpeskoa ligge den dagen, men jeg er ikke alltid så god på å følge fornuften. Den endelige bestemmelsen skjer nok de siste dagene før.

Yoga for smidighet og god strekk

mandag 1. oktober 2018

Pause pga overanstrengelse

Jeg har fått en betennelse i slimposen i høyre hofte pga løpinga. Nå er det så ille at jeg tilogmed får smerter når jeg går... Så løpet på Furumo 13.oktober står i fare for å bli avlyst dessverre.

Trokanterbursitt
Kilde: Norsk Helseinformatikk

Informasjon

Slimposebetennelser oppstår som regel som følge av langvarige belastninger i hofteregionen.

Smerter på utsiden av hofta kan skyldes betennelse i lokale slimposer eller sener. Hos de fleste går plagene over av seg selv, men i noen tilfeller er det nødvendig med kortisoninjeksjoner.

Hva er trokanterbursitt?

Utsiden av hofta i høyde med hofteleddet kan bli sete for belastningslidelser. I dette området finnes en rekke slimposer (bursa) som ligger som beskyttelse mot beinfremspring (trochanter major) og mellom sener som passerer forbi. Et beinet utspring fra lårbeinet, trochanter major, er det viktigste landemerket i dette området. En trokanterbursitt er en irritasjon/overbelastning av strukturer i bløtvevet (bursae og tensor fascia lata) ved eller overfor trochanter major, på yttersiden av låret.

Trochanterbursitt skyldes en overbelastning/irritasjon av bursaen fra sener i området (gluteus medius senen og tensor fascia lata). Gjentatte bøyninger i hoften og direkte press gir smerter i trochanterområdet og forverrer tilstanden. Ubehandlet vil den vanligvis papirtynne bursaveggen fortykkes, blir stivere (fibroserer) og gradvis mister den sin evne til å sørge for friksjonsfrie bevegelser for de ulike senene seg imellom.

Like ovenfor/bakenfor trokanter fester setemusklene (gluteusmuskulaturen). Her kan det også oppstå betennelse i en eller flere av slimposene (gluteusbursitt). Sener fester seg til trokanter i samme område. Ved overbelastning, for eksempel hos langdistanseløpere, kan det oppstå en senebetennelse (trokantertendinopati). Det er imidlertid ofte vanskelig å skille mellom senebetennelse og slimposebetennelse, og det kan også være vanskelig å skille mellom trokanterbursitt og gluteusbursitt. Derfor omtales de her som en enhet.

Slike bløtvevsbetennelser på utsiden av hofteleddet er ganske vanlige. Hyppigst opptrer de blant middelaldrende kvinner, men som nevnt kan også idrettsutøvere få slike plager.

Trokanterbursitt, årsaker

Slimposebetennelser oppstår som regel som følge av langvarige belastninger i hofteregionen. Langvarig gåing og ståing kan utløse tilstanden, det samme gjelder fall på hoften og endret gangmønster. En endret gange forårsaker de fleste tilfeller med trochanter bursitt; selv små endringer i måten du går på, kan øke friksjonen og trykket over trochanter utspringet. Endringer i gangmønsteret kan skyldes korsryggplager (75 prosent), lengdeforskjell i bena (10 prosent) og plager fra sakroiliaka-leddene (5 prosent). Også knesmerter og ankelforstuvning kan endre gangmønsteret og disponere for trochanter bursitt.

Trokanterbursitt, symptomer

Hovedsymptomet er smerter på utsiden av låret/hoften. Ofte er det særlig ømt over trochanter major. Noen ganger kan smertene stråle ned i leggens ytterside. Smerten forverres ofte av gange eller bevegelser som særlig belaster setemuskulaturen, for eksempel når du går opp en trapp eller bakke, eller når du reiser eller setter deg. Konstante, verkende smerter er også vanlig. Smerten øker ofte når du ligger på den betente siden, men smertene er ofte tilstede uansett hvilken side du ligger på om natten. I noen tilfeller er smertene så plagsomme at du ikke klarer å gå skikkelig, men må halte.

Trokanterbursitt, diagnostikk

Diagnosen stilles først og fremst på bakgrunn av sykehistorien. Ofte foreligger en utløsende årsak i form av en overbelastning eller et fall mot hoften eller endret gangmønster på grunn av smerter et annet sted i bena. Smertene er typiske.

Ved legeundersøkelsen vil legen finne at du er svært øm i det betente området. Selv om det er vanskelig å skille senebetennelse fra slimposebetennelse, og skille de ulike slimposebetennelsene fra hverandre, så er det mindre viktig fordi behandlingen er omtrent den samme.

Trokanterbursitt, behandling

Tilstanden går ofte over av seg selv. Å begrense aktiviteter som forverrer plagene, er gjerne den eneste nødvendige behandlingen. Ved behov for aktiv behandling er kortisoninjeksjon og/eller bruk av et betennelsesdempende medikament (NSAID) nyttig.